Proteintilskud eller ej?


Interview med Mikkel Hansen, pædagog på Opholdsstedet i Bogense, som gennem sit arbejde med unge mennesker ofte bliver spurgt, om det er godt at tage proteintilskud eller ej?!

Mikkel, som har en kandidat i idræt & sunhed, har arbejdet i mange år med professionelle sportsatleter og har stor erfaring i at sammensætte kostprogrammer, som kan hjælpe de unge med at få mest mulig ud af deres træning.
Interessen for at holde sin krop fit er stor blandt unge – herunder opbygning af muskelmasse. Det kan være pga. et ønske om ”store overarme” eller blot et ønske om at få mest mulig ud af indsatsen og forstå balancen mellem kost, kosttilskud og fysisk træning.

Får man større muskler af at indtage flere proteiner?

”Mange tror fejlagtigt, at jo mere protein man spiser, jo større muskler får man. Det er ikke tilfældet, men det havde da været meget nemmere, hvis det blot handlede om at spise så meget protein som muligt, så ville alle kunne blive bodybuildere – uden de store anstrengelser. Men der er ingen tvivl om, at protein er vigtig for kroppen og har stor betydning for opbygningen af muskler, men man kan ikke bare sige: jo mere protein – jo større muskler.

Det er påvist, at man opnår et slags mætningspunkt, hvor man ikke får flere muskler ved blot at spise mere protein. Dette mætningspunkt har vist sig at ligge et sted imellem 20-40 g protein pr. måltid eller sagt på en anden måde: ved indtag af mere end 2 gram protein pr. kilo kropsvægt om dagen, kan kroppen ikke bruge det ekstra protein til opbygning af ekstra muskler ved styrketræning.”

Hvor meget protein skal man indtage?

”Hvis man vil sikre sig at få nok proteiner, så kan man følge NNR, ”De Nordiske Næringsstofanbefalinger”, som anbefaler, at en normalvægtig person, der motionerer et par gange om ugen, bør spise en kost, hvor mellem 10 og 20 pct. af energien kommer fra protein. Anbefalingerne siger ca. 0,8 gram protein per kilo kropsvægt.
En typisk dansker spiser 1 gram protein for hvert kilo kropsvægt, altså mere end anbefalingerne.”

Hvad sker der, hvis man spiser for meget protein?

”Spiser man en proteinrigkost, som ofte er lig med en kødrig kost dvs. et højt indtag af kød, kan det være dårligt for ens sundhed, da der ofte er meget mættet fedt i kød, hvilket kan øge risikoen for hjertekarsygdomme, sukkersyge og mavetarmkræft.”

Anbefaler du, at man tager et proteintilskud, når man f.eks. styrketræner eller dyrker andre former for sport?
”Ja, der er målt en positiv effekt på muskeltilvækst ved indtagelse af blot 10 g. protein efter træning. Forklaringen er, at hastigheden af opbygningen af protein i musklerne øges og det betyder, at man får en større effekt af den træning, man netop har gennemført.”

Hvad er dine anbefalinger til de unge?

”Jeg anbefaler de unge, at jeg hjælper dem med at lave en individuel kost- og træningsplan, som tager udgangspunkt i den enkelte og hvor der bliver sat sunde og realistiske mål.
Det er vigtigt at mobilisere og bakke vores elever op i at spise sundt og varieret og holde kroppen i god fysisk form. Det forebygger rigtig mange sygdomme og har stor betydning for ens fysiske og psykiske velbefindende. Og er man vant til at holde sig i form som ung, er det meget nemmere at fortsætte, når man ikke er helt så ung længere.”

 

Flere artikler fra vores nyhedsbrev

Ung får øjnene op for verden på tur til Polen

Ung får øjnene op for verden på tur til Polen   En fem-dages tur til Polen i marts måned blev en øjenåbner for Kevin, en ung mand, der for første gang forlod Danmarks grænser. I selskab med pædagog Iwo og Eric begav de sig ud på eventyr til Poznań og Warszawa. I...

Nye friser fortæller stedet kulturhistorie

Nye friser fortæller stedet kulturhistorie

Nye friser fortæller stedets kulturhistorie Under Kulturdagene den 2. og 3. juni 2023, blev der præsenteret en mangfoldighed af aktiviteter, som tiltrak mere end 400 gæster. I denne forbindelse bidrog medarbejdere og frivillige fra Bogense Heldagsskole og...

På vej mod nye højder

På vej mod nye højder

Interview med en ung pige, 16 år Opholdsstedet i Bogense har lavet en række interviews med de unge om deres liv på opholdsstedet. Grundet særlige hensyn, er navnene på de unge ikke nævnt i artiklen. Hvor længe har du boet her? Et år, 5 måneder og 10 dage. Hvordan er...