På erhvervsafklarende tur med skolen


 

Gennem de sidste mange år har Bogense Heldagsskole været på en årlig studietur i Danmark i starten af oktober måned. Der har været mange spændende overskrifter, hvoriblandt kan nævnes: Besøg på asylcenter Avnstrup v. Roskilde, kano- tur på Kongeåen, på besøg på økologiske dyrebrug og østersfarme i Sønderjylland og et år gik en meget lærerig tur til Samsø.

I år var overskriften Erhvervsafklarende studietur til Thy og de nordlige dele af Vestjylland – så vi samtidig fik udforsket en del af Danmark, som mange af os ikke kender så meget til.

Hovedformålet var at komme tæt på tre af de primære erhverv i Danmark: Landbrug, skovbrug og fiskeri og lære om mulighederne for uddannelse og beskæftigelse. De primære erhverv er ikke de erhverv, hvor der beskæftiges flest mennesker, men de erhverv, som producerer varer af jordens levende organismer. Disse erhverv beskæftiger i Danmark blot 2,6% af arbejdsstyrken, men har stor betydning for Danmarks økonomi og eksport.

Programmet varede fra mandag til torsdag, den første uge i oktober 2017.

 

Nordjylland – landbrug og Cold Hawaii

Vi indledte vores tur med at besøge Nordjyllands Landbrugsskole i Lundbæk, hvor en faglig vejleder og nogle elever viste os rundt på skolen. Der blev også̊ mulighed for at sidde i en traktor og suse rundt på en mark. Det bedste var, at vi fik mulighed for at høre landbrugseleverne selv fortælle deres historier. Det gjorde det hele mere interessant og ”up to date”.

Efter besøget på landbrugsskolen tog vi til Vesterhavet og besøgte området Cold Hawaii, hvor massevis af surfere fra hele Europa samles for at surfe. Cold Hawaii har fået sit navn, fordi området har nogle helt særlige vindforhold, der minder om dem fra Hawaii. Det var en fantastisk oplevelse og den stærke vestenvind med masser af slud og regn gjorde det hele mere dramatisk.

Da vi blev færdige der, drog vi til Danland i Vigsø, hvor vi skulle bo. Der rykkede vi ind i et flot sommerhus med udsigt over havet, masser af plads og en pejs, der dagligt blev fyret op i – rigtig hyggeligt. Prikken over i’et var, at vi kunne komme i badeland hver aften,  inkluderet i lejeprisen!

 

Skov og fisk

Næste dag skulle vi til Vilsbøl skov, hvor en naturvejleder viste os rundt. Dér blev der både tid til at fælde træer og høre forskellige oplæg om insekter, planter, dyrearter og deres betydning.

Vejlederen var god til at fortælle historier og for- talte f.eks. at han var den person, der fandt den første døde ulv i Danmark (i nyere tid). Vi sluttede af i skoven med at lave pandekager over bål efter instruks fra vores egen naturekspert, Niels.

Turen gik også̊ til Fiskeriskolen i Thyborøn, hvor vi fik oplæg omkring fiskeriuddannelsen og hvad jobbet som fisker indebærer. Der var f.eks. mange flere forskellige slags opgaver, som man skal kunne som fisker, end vi lige havde forestillet os.

En særlig aktivitet, vi fandt på om aftenen, var at tage ud for at lede efter rav i strandkanten. Det var rigtigt spændende, da vores brug af UV-lygter i mørke gjorde det nemmere at spotte de små stykker rav, som rent faktisk lyser kraftigt, når de bliver belyst.

 

Til fiskeauktion

Den sidste dag, torsdag, var vi meget tidligt oppe. Omkring kl. 06.12 nåede vi alle at være ude af huset. Vi skulle til fiskeriauktionen i Hanstholm. Da vi nåede frem, blev vi mødt af Bent, der har arbejdet på auktionen igennem mange år. Han fortalte spændende historier og viste os rundt i hallen, hvor fiskene var stablet i kasser på paller og sorteret ift. art og det selskab, der havde leveret varerne – altså̊ fanget fiskene.

Det var meget interessant og også̊ lidt grænseoverskridende at gå dér, blandt alle de mange tons fisk. Vi blev fortalt, at fiskeriauktionen i Hanstholm er en af Europas største og at mange europæiske firmaer køber fisk i massevis, læsser dem på store kølebiler og transporterer dem direkte til storbyer rundt omkring i Europa eller til lufthavnen og ”sætter” fiskene ombord. Fisk fra Hanstholm er fremme indenfor 24 timer efter, de er fanget – det er et af auktionens varemærker.

 

Peterslyst Ridecenter

På vej tilbage til Bogense kørte vi forbi Peterslyst Ridecenter, hvor alle fik mulighed for at ride. Det var både sjovt og underholdende. Vi var jo lidt trætte efter de mange oplevelser og det tidlige morgenprogram, men stemningen var god og det var hyggeligt at runde turen af på hesteryg.
Det har været en fantastisk tur med masser af usædvanlige naturoplevelser og tæt på erhverv som vi sjældent møder i vores dagligdag i Bogense. Det har været rigtig spændende og lærerigt

Tak til alle der var med: Nicki, Ingemann, Heina, Trine, Niels og Amir!

 

Nærvær og autencitet er nødvendige når vi laver anderledes løsninger for sårbare unge.

På fiskeauktion i Hanstholm

Flere artikler fra vores nyhedsbrev

 

Besøg i en østgrønlandsk bygd, Tasiilaq

Besøg i en østgrønlandsk bygd, Tasiilaq

Besøg i en østgrøndlands bygd, Tasillaq Fortalt af André, Ingemanns kontaktperson og matematiklærer, som ledsagede en af opholdsstedets elever, Ingemann, da han skulle besøge sin familie i starten af marts måned. Ingemann var i fuld gang med at forberede sig til...

Proteintilskud eller ej?

Proteintilskud eller ej?

Proteintilskud eller ej? Interview med Mikkel Hansen, pædagog på Opholdsstedet i Bogense, som gennem sit arbejde med unge mennesker ofte bliver spurgt, om det er godt at tage proteintilskud eller ej?! Mikkel, som har en kandidat i idræt & sunhed, har arbejdet i...

Ungdomssanktion

Ungdomssanktion

Ungdomssanktion På Opholdsstedet i Bogense har vi gennem flere år arbejdet med unge, som har været idømt en ungdomssanktion jævnfør Straffelovens § 74a. ”Ungdomssanktion” lyder måske som et lidt voldsomt ord, men i virkeligheden er det en enestående chance for at...