Tema om madspild


 

I november måned mødes vi fra skolerne i Bogense sammen med andre skoler fra Fyn og Jylland i Juelsminde til et stævne med stor kulturel udfoldelse. Skolerne op-træder for hinanden med dans, teater, musik og sange, digte, film og mm. ud fra et selvvalgt emne.

I år var vores emne: ”Madspild”. Det er noget, vi alle kan forholde os til – vi møder det dagligt og det koster masser af penge og tærer på vores ressourcer og vores miljø, så vi syntes, det var et vigtigt emne at tage fat om.

 

Undersøgelse af fakta

Sammen med eleverne undersøgte vi fakta om madspild, som var ganske chokerende; f.eks. har man beregnet, at 20% af de madvarer, som private mennesker køber, havner i skraldespanden! Dertil kommer så fødevareproducenter og restauranters madspild, butikkerne madspild – ja listen er lang.

Vi besluttede at besøge de lokale butikker. I samme omgang fik vi præsenteret vores elever for, at man kan ”skralde mad”, dvs. at nogle mennesker henter gratis mad i bu-tikkers affaldscontainere, ofte efter lukketid. Der er mange unge blandt ”skralderne”, som gør det for at få SU´en til at række længere og mange gør det også, fordi de er i mod madspild.

 

Meget at tænke over

Vores besøg i Fakta og Netto gav os meget at tænke over. De fortalte blandt andet, at de smider varer ud for ca. 1000 kr. om dagen. Vi fik lov til at kigge i deres containere og blev virkelig forbløffede over synet af den gode mad, som gik til spilde, fordi ud-løbsdatoen var passeret eller salaten var lidt vissen i kanten. Eleverne kender forskel på madvarer fremstillet efter konventionelle metoder og økologiske varer og nu ken-der de også forskel på om madvarer er for gamle eller om man bare anbefaler, at de skal bruges inden en bestemt dato.

 

Film om madspild

Sammen med vores lærer, Amir, fik vi lavet en film om hele problemstillingen om madspild. Vi viste filmen for andre unge til Efterårskoncerten. Det var tydeligt, at vi fik rykket ved nogle grænser og der var mange, der kommenterede bagefter på det vanvittige i madspild. Vi håber, der er flere, der tænker over det, når der handles ind og når køleskabet bugner og trænger til at blive ”tyndet ud”. Planlægning og omtanke er nogle af nøgleordene for at du og jeg kan begrænse vores eget madspild.

Vores lærer Amir på undersøgelse

Se hvad vi fandt!

Flere artikler

 

 

Besøg i en østgrønlandsk bygd, Tasiilaq

Besøg i en østgrønlandsk bygd, Tasiilaq

Besøg i en østgrøndlands bygd, Tasillaq Fortalt af André, Ingemanns kontaktperson og matematiklærer, som ledsagede en af opholdsstedets elever, Ingemann, da han skulle besøge sin familie i starten af marts måned. Ingemann var i fuld gang med at forberede sig til...

Proteintilskud eller ej?

Proteintilskud eller ej?

Proteintilskud eller ej? Interview med Mikkel Hansen, pædagog på Opholdsstedet i Bogense, som gennem sit arbejde med unge mennesker ofte bliver spurgt, om det er godt at tage proteintilskud eller ej?! Mikkel, som har en kandidat i idræt & sunhed, har arbejdet i...

Ungdomssanktion

Ungdomssanktion

Ungdomssanktion På Opholdsstedet i Bogense har vi gennem flere år arbejdet med unge, som har været idømt en ungdomssanktion jævnfør Straffelovens § 74a. ”Ungdomssanktion” lyder måske som et lidt voldsomt ord, men i virkeligheden er det en enestående chance for at...

Stegøvej 25400 Bogense • 21495704info@opholdsstedet-bogense.dk