Besøg hos Danmarks Forsorgsmuseum


Torsdag d. 2. april var der ekskursion til Svendborg. Ved ankomsten fandt gruppen et hyggeligt sted ved marinaen, hvor de fik indtaget deres medbragte madpakker. Efter lidt godt at spise gik opgaven ud på at udfylde det medbragte spørgeskema omhandlende byen.


Vores tur blev krydret med en rundtur ved havnen, hvor vi også nød det herlige vejr. Næste punkt på programmet var et besøg på Danmarks forsorgs museum, som blev vurderet nyttig, da den kunne give indblik i en dyster dansk fortid for ikke så længe siden. Museet formidler historier om og med de mange mennesker, som levede på samfundets skyggeside: De fattige, de syge, de hjemløse, de utilpassede og de forældreløse. Vores unge fik her en øjenåbner – et indblik i hvordan man historisk har behandlet disse udsatte grupper. En af vores unge blev nærmest chokeret, følelsesladet, eftertænksom og mente absolut ikke, at det var værdigt at disse mennesker blev behandlet på den måde.


Når man kom til Fattiggården, blev man ’indlagt’. Således mistede man sine borgerlige rettigheder: Stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig. Det blev vurderet, om man var ’værdig eller uværdig trængende’. De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man f.eks. fik lov at sove i senge med madrasser. Omvendt skulle de uværdige bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og man blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang.

Helt frem til 1961 fungerede Fattiggården som en anstalt, hvor arme sjæle mistede deres frihed. Men vilkårene blev gradvist forbedret de seneste år, inden stedet endelig blev lukket i 1974 – som en ’skamplet på byen’.
Samme år overtog Svendborg Museum bygningerne fra kommunen, som havde planer om at rive stedet ned. Museet har siden haft fokus på at bevare og sikre stedet samt de genstande og skæbnehistorier, som knytter sig til Fattiggården.
Fra slutningen af 1990’erne har museet indsamlet og forsket nationalt, hvorfor Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg også formidler den nationale forsorgshistorie – fra vugge til grav.

Det udbytte, der kommer ud af sådanne ekskursioner, er, at de unge lærer at perspektivere og reflektere over, hvor godt vi har det i dag. Dette er ligeledes en del af deres dannelse.

Flere artikler fra vores nyhedsbrev

Åbent Hus

Åbent Hus

Åbent Hus Fredag d. 24. september havde Opholdsstedet i Bogense og Bogense Heldagsskole ”Åbent Hus”, hvor vi kunne byde naboer, venner og bekendte ind til friskbrygget kaffe, the og hjemmebagte kager. De besøgende var glade for at kigge forbi og få indblik i vores...

Sommerprogram 2021

Sommerprogram 2021

Sommerprogram 2021 Vi har skabt et Sommerprogram 2021 med masser af aktiviteter og oplevelser i DK, både tæt på Nordfyn, men også med ture til Sønderjylland, Sjælland og rundt på Fyn. Programmet kan ses på sidste side i dette nyhedsbrev. I 6 uger har de unge på...

Årsfest 2021

Årsfest 2021

Årsfest 2021 Skoleåret er slut og i torsdags fejrede vi det sammen med de unge, deres familier, bestyrelsen og gode venner. Det er en helt særlig begivenhed, som vi i år har valgt at kalde en årsfest. Vi holder meget af mærkedage og værner om dem, da det er en...