Besøg på H.C. Ørsteds museum på Langeland


Vi har mange års erfaring med at planlægge lærerige ekskursioner til interessante museer, naturprojekter, virksomheder eller institutioner/organisationer for at åbne en verden af viden og vække de unges nysgerrighed. Denne gang er turen gået til et meget spændende og tankevækkende museum på Langeland.

 

Turen starter med en pudsig iagttagelse:

Vi kørte fra Bogense, men inden vi når landevejen mod Hårslev, ser vi en helikopter, der er landet på en mark. Det var tydeligvis en NØDLANDING, for piloten stod bag helikopteren og tissede…

 

Efter denne pudsige oplevelse fortsatte vi mod Rudkøbing. Her fandt vi et lille hus midt på gågaden, hvorover var der et skilt ”H.C. Ørsted selskabet”.
Museet er opbygget til ære for den verdenskendte videnskabsmand og fysiker, H.C. Ørsted, som levede i 1777-1851.

 

Det store gennembrud

I 1820, altså for præcis 200 år siden fik han det store gennembrud ved at påvise sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Udstillingen fortæller om betydningen af hans opdagelse.

 

Indendørs er der borde, hvor man kan lave forskellige fysikeksperimenter.
Ingemann genkendte straks nogle af dem, da vi tidligere lavede nogle af forsøgene i klassen. Blandt andet elektriserede vi plastikstave med pels fra lam, hvorefter man kan samle tørre planterester op med dem. Ved siden af stod der en båndgenerator, Van de Graaff, som laver statisk elektricitet. Når maskinen er i gang, bliver der dannet elektrostatiske ladninger. Når man rører ved de store kugler, rejser håret sig på ens hoved og der springer gnister igennem luften og der lugter af ozon – som har en skarp, stikkende lugt.

Forsøg med batteri

Næste forsøg var et batteri, som var lavet af filtskiver, vædet i saltvand. Den ene filtskive var forbundet med zink og den anden med et kobberstykke. Imellem dem målte vi strøm. Faktisk havde Ørsted samme opstilling i sin kuffert, når han rejste rundt for at præsentere sine forsøg for andre lærte folk.

Forsøg med dynamo

Næste forsøg var en dynamo, som laver strøm ved, at man drejer på et håndtag. Og i næste øjeblik, stod vi ved en elektromagnet, som kunne løfte en masse søm, når strømmen var tændt, og hvis man forstørrer den, kan man løfte en bil med den!
Et andet sted i museet var der opstillet en kæmpe styrepult, som blev brugt under Den kolde Krig til at overvåge farvandet ud for Langeland for fjendtlige undervandsbåde – et direkte eksempel på anvendelse af elektromagnetismen.
Da det er 200-års jubilæum i år, er der en del udstillinger rundt i landet, som sætter fokus på H.C. Ørsted. Desværre drukner dette i Covid-19. Museet viser igennem flere eksempler H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme, hvor man kan fremstille strøm ved hjælp af magnetismen, og omvendt har strømmen en magnetisk kraft.
Beriget med disse oplevelser sagde vi tak til personalet og kørte hjemad, mens snakken faldt på, hvilken umådelig stor betydningen denne opdagelse har fået på verdens udvikling.

André Wasik

Faktaboks:

H.C. Ørsted fandt på over 2000 nye danske ord, Fx ildsjæl, faldskærm og billedkunst

Faktisk er det sådan, at elektromagnetismen er nødvendig for skabelsen af radioen, mobiltelefonen, vindmøller og mange flere ting, som er en naturlig del af den verden, vi kender.

Lær meget mere om H.C. Ørsted her: https://videnskab.dk/topic/hc-orsted-elektromagnetismen

Han var også gode venner med H.C. Andersen og Oehlenschläger

Flere artikler fra vores nyhedsbrev

Ung får øjnene op for verden på tur til Polen

eeng får øjnene op for verden på tur til Polen   En fem-dages tur til Polen i marts måned blev en øjenåbner for Kevin, en ung mand, der for første gang med egen øjne så verden udenfor Danmark. I selskab med to af opholdsstedets medarbejdere, Iwo og Eric, begav de sig...

Nye friser fortæller stedet kulturhistorie

Nye friser fortæller stedet kulturhistorie

Nye friser fortæller stedets kulturhistorie Under Kulturdagene den 2. og 3. juni 2023, blev der præsenteret en mangfoldighed af aktiviteter, som tiltrak mere end 400 gæster. I denne forbindelse bidrog medarbejdere og frivillige fra Bogense Heldagsskole og...

På vej mod nye højder

På vej mod nye højder

Interview med en ung pige, 16 år Opholdsstedet i Bogense har lavet en række interviews med de unge om deres liv på opholdsstedet. Grundet særlige hensyn, er navnene på de unge ikke nævnt i artiklen. Hvor længe har du boet her? Et år, 5 måneder og 10 dage. Hvordan er...