Proteintilskud eller ej?


Interview med Mikkel Hansen, pædagog på Opholdsstedet i Bogense, som gennem sit arbejde med unge mennesker ofte bliver spurgt, om det er godt at tage proteintilskud eller ej?!

Mikkel, som har en kandidat i idræt & sunhed, har arbejdet i mange år med professionelle sportsatleter og har stor erfaring i at sammensætte kostprogrammer, som kan hjælpe de unge med at få mest mulig ud af deres træning.
Interessen for at holde sin krop fit er stor blandt unge – herunder opbygning af muskelmasse. Det kan være pga. et ønske om ”store overarme” eller blot et ønske om at få mest mulig ud af indsatsen og forstå balancen mellem kost, kosttilskud og fysisk træning.

Får man større muskler af at indtage flere proteiner?
”Mange tror fejlagtigt, at jo mere protein man spiser, jo større muskler får man. Det er ikke tilfældet, men det havde da været meget nemmere, hvis det blot handlede om at spise så meget protein som muligt, så ville alle kunne blive bodybuildere – uden de store anstrengelser. Men der er ingen tvivl om, at protein er vigtig for kroppen og har stor betydning for opbygningen af muskler, men man kan ikke bare sige: jo mere protein – jo større muskler.

Det er påvist, at man opnår et slags mætningspunkt, hvor man ikke får flere muskler ved blot at spise mere protein. Dette mætningspunkt har vist sig at ligge et sted imellem 20-40 g protein pr. måltid eller sagt på en anden måde: ved indtag af mere end 2 gram protein pr. kilo kropsvægt om dagen, kan kroppen ikke bruge det ekstra protein til opbygning af ekstra muskler ved styrketræning.”

Hvor meget protein skal man indtage?
”Hvis man vil sikre sig at få nok proteiner, så kan man følge NNR, ”De Nordiske Næringsstofanbefalinger”, som anbefaler, at en normalvægtig person, der motionerer et par gange om ugen, bør spise en kost, hvor mellem 10 og 20 pct. af energien kommer fra protein. Anbefalingerne siger ca. 0,8 gram protein per kilo kropsvægt.
En typisk dansker spiser 1 gram protein for hvert kilo kropsvægt, altså mere end anbefalingerne.”

Hvad sker der, hvis man spiser for meget protein?
”Spiser man en proteinrigkost, som ofte er lig med en kødrig kost dvs. et højt indtag af kød, kan det være dårligt for ens sundhed, da der ofte er meget mættet fedt i kød, hvilket kan øge risikoen for hjertekarsygdomme, sukkersyge og mavetarmkræft.”

Anbefaler du, at man tager et proteintilskud, når man f.eks. styrketræner eller dyrker andre former for sport?
”Ja, der er målt en positiv effekt på muskeltilvækst ved indtagelse af blot 10 g. protein efter træning. Forklaringen er, at hastigheden af opbygningen af protein i musklerne øges og det betyder, at man får en større effekt af den træning, man netop har gennemført.”

Hvad er dine anbefalinger til de unge?
”Jeg anbefaler de unge, at jeg hjælper dem med at lave en individuel kost- og træningsplan, som tager udgangspunkt i den enkelte og hvor der bliver sat sunde og realistiske mål.
Det er vigtigt at mobilisere og bakke vores elever op i at spise sundt og varieret og holde kroppen i god fysisk form. Det forebygger rigtig mange sygdomme og har stor betydning for ens fysiske og psykiske velbefindende. Og er man vant til at holde sig i form som ung, er det meget nemmere at fortsætte, når man ikke er helt så ung længere.”

 

Flere artikler fra vores nyhedsbrev

Vinterkoncert 2021 Edition

Vinterkoncert 2021 Edition

Vinterkoncert 2021 Edition Vinterkoncerten 2021 får, som rigtig meget andet i disse tider, et ganske andet udtryk, end vi er vant til. Sammen med skoler og opholdssteder landet over har vi på Opholdsstedet i Bogense og Bogense Heldagsskole inviteret vores elever,...

Juleafslutning 2020

Juleafslutning 2020

Juleafslutning 2020 Mandag d. 21. december var der gjort klar til en lille juleafslutning med masser af aktiviteter og lækker julemad. Programmet startede kl. 15.00, hvor der blev serveret æbleskiver. Kort efter blev der tid til at vise kortfilm, om året der gik. Alle...

Whiteboard-animation – hvorfor?

Whiteboard-animation – hvorfor?

Whiteboard-animation – hvorfor? Idéen bag Whiteboard På Opholdsstedet i Bogense arbejder vi hele tiden med at udvikle på, hvordan vi kan formidle budskabet om vores tilbud og aktiviteter. På hjemmesiden og på Facebook udtrykker vi os digitalt mest i tekst, fotos og...